Heerlijk Spanje

Het recept voor een geslaagde vakantie

Spanje is al sinds jaar en dag één van de favoriete vakantiebestemmingen in Europa. Het land is vooral bekend en populair als bestemming voor een strandvakantie, maar is op het gebied van cultuur en natuur ook zeer geliefd. Zo kent het land verschillende grote natuurreservaten en vind je in de steden vaak prachtige architectuur. Iedereen kan genieten van een heerlijke vakantie in Spanje.


Uitstekend klimaat

Eén van de belangrijkste redenen om te kiezen voor een vakantie in Spanje uiteraard het klimaat. In de zomertmaanden is het er vrijwel overal droog en warm. Langs de costa's en in het midden van Spanje kan de temperatuur in de zomer oplopen tot boven de 40 graden. Het zuidelijk gelegen Sevilla is één van de warmste steden ter wereld. Hier komt de thermometer zelfs regelmatig boven de 45 graden uit. Is je dat wat té warm, overweeg dan eens het noorden van Spanje, waar het klimaat aanmerkelijk zachter is.


Prachtige natuur

Ook de natuurliefhebber kan zijn hart ophalen in Spanje. Het land kent verschillende indrukwekkende natuurgebieden, die variëren van de bergen en grotten van het Cantabrisch gebergte in het noorden van Spanje tot de vulkaankraters op de Canarische Eilanden. Een aanrader zijn ook de Vías Verdes (Groene Wegen). Dit zijn oude spoorwegen die nu alleen te voet of per fiets gebruikt mogen worden. Er zijn er inmiddels al meer dan 100 met een totale lengte van meer dan 2500 km. Je vindt ze in heel Spanje.


Culturele topper

Spanje is bijzonder rijk aan cultuur. Het land heeft, na Italë, de meeste UNESCO-Werelderfgoed-vermeldingen ter wereld, waaronder het wereldberoemde Alhambra in Granada, de Sagrada Família in Barcelona en het bedevaartsoord Santiago de Compostella in het noorden van Spanje. Daarnaast vind je in Spanje enkele belangrijke musea, waaronder het Prado in Madrid en het Museum Guggenheim in Bilbao.


Uitgebreide keuken

Spanje kent een uitgebreide keuken, die veel rijker is dan de alom bekende gazpacho, paella, tortilla en tapas. De gerechten zijn veelal plaats- of regiogebonden, maar kenmerken zich door het gebruik van olijfolie, knoflook, uien en peterselie. Ook kent de Spaanse keuken veel vis- en vleesgerechten.


Lekkere drankjes

Spanje is daarnaast een belangrijk wijnland. Bekende Spaanse wijnen zijn onder andere de Rioja, Cava en Sherry. Ergh geliefd zijn allerlei alcoholhoudende mix-drankjes, zoals Tinto de verano (rode wijn met spawater), Sangría (wijn met vruchten) en Kalimotxo (rode wijn met cola). Populaire drankjes zonder alcohol zijn oa. Granizado (schaafijs met een rietje), Horchata (een melkwitte notendrank) of Café con hielo (koffie met ijs).

Tips Heerlijke vakantie