Eeuwenoud Sevilla

Geboorteplaats van de Flamenco

Sevilla is met ruim 700 duizend inwoners één van de grootste steden van Spanje. De stad ligt aan de rivier de Guadalquivir, die nog steeds bevaard wordt.


Een stad met een geschiedenis

Volgens oude legenden werd de stad gesticht door de Griekse held Herakles gesticht toen hij de Hesperiden bezocht. Zeker is in ieder geval dat het gebied al ruim voor 1000 voor Christus bewoond wordt. Lange tijd was het mooie Sevilla een belangrijke handelspost. Toen de stad door de Romeinen werd veroverd, werd het de hoofdstad van de Romeinse provincie Hispania Baetica. Julius Caesar was enige tijd gouverneur van deze provincie.

Na de val van het Romeinse Rijk werd Sevilla regelmatig bezocht, bezet en geplunderd door onder andere de Vandalen en Vikingen. Hieraan kwam een eind toen Sevilla werd ingenomen door de Moren. Onder het Moorse bewind bloeide de stad flink op en werd het één van de rijkste en belangrijkste steden van Europa. Het Alcázar, een Moorse paleis dat nu nog steeds dienst doet als Koninklijk Paleis, is een prachtig voorbeeld van de Moorse architectuur in het zuiden van Spanje.

De Moren werden rond 1250 verslagen door de katholieke vorst Ferdinand III. Het katholieke bewind resulteerde onder andere in de bouw van de grote gotische Kathedraal van Sevilla, één van de grootste kerkgebouwen van Europa. Rond 1500 werd Sevilla hét centrum van de ontdekkingsreizen. Het was onder andere de thuisbasis van de Zilvervloot.


Sevilla nu

Nog steeds is Sevilla een belangrijke economische en culturele stad. De stad heeft verschillende musea en galeriën, en ook aan winkelstraten ontbreekt het niet. De bekendste is de Calle Sierpes, een gezellige, schaduwrijke winkelstraat waar je onder andere veel juweliers, modezaken en cadeauwinkels.


Eten en drinken

Seville is, net als de rest van Andalusië, bekend om zijn tapas. In het centrum van de stad, vooral rond de kathedraal, zijn veel tapasbarretjes te vinden. Bij sommige barretjes wordt ‘s avonds ook de flamenco gedanst.

De lokale drank is niet – wat vaak gedacht wordt – Sangria, maar Tinto de Verano, een mengsel van rode wijn en frisdrank. Het bevat ook wat minder alcohol dan Sangria. En dat is in het warme Sevilla eigenlijk wel prettig.


Warme zomers, zachte winters

Het kan erg warm worden in Sevilla. In de zomer zijn temperaturen boven de 40 graden geen uitzondering. De winters zijn echter zeer zacht en daarom een ideale bestemming om juist dan ons koude kikkerlandje even te ontvluchten. Dat doe je het snelst door te vliegen naar Sevilla. Vanaf schiphol ben je slechts 3 uur verwijderd van deze prachtige stad.

Tips Eeuwenoud Sevilla